door Rejo Zenger

Politie vliegt steeds minder vaak met Defensie drones

Het is wachten op de nieuwe drones van het leger, met de belofte van een betere beeldkwaliteit.

De politie vliegt steeds minder vaak met militaire drones boven Nederland. De trend, ingezet in 2013, heeft het afgelopen jaar doorgezet. Dat blijkt uit het antwoord op een Wob-verzoek van Freedom Inc.

civiele-inzetten-drones-2014

Schermafdruk uit beslissing Wob-verzoek

Uit het overzicht blijkt dat er in 2014 slechts vijf inzetten zijn geweest. In februari en maart vlogen de onbemande vliegtuigen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek meerdere dagen ergens boven Overijssel. Handhaving van de openbare orde was reden voor een inzet tijdens de Tall Ships Race in Friesland in juli. In diezelfde maand werden de drones nog eens voor een strafrechtelijk onderzoek in Flevoland ingezet. Twee inzetten waren in Curacao.

De openbaar gemaakte cijfers geven welliswaar inzicht in het aantal inzetten, maar zeggen niets over het aantal dagen dat een Defensie-drone daarwerkelijk boven Nederland hing. Eerder werd duidelijk dat de “meerdere dagdelen” soms twintig dagen tellen. Dat betekende dat er toen mogelijk elke derde dag een Defensie-drone in opdracht van de politie ergens boven Nederland

De afname laat zich verklaren door de gebrekkige kwaliteit van het beeldmateriaal dat de Defensie-drones oplevert. De beelden zijn zo slecht, dat de politie begin 2012 over een inzet schreef: “Bij nacht blijft het moeilijk om signalementen te zien. Dus je gaat reageren op alle personen welke je ziet lopen.” Daarmee was de beloofde efficiëntie direct weer ongedaan gemaakte.

In tussentijd heeft het ministerie van Defensie 12 ScanEagle’s aangeschaft. Deze drones kunnen veel langer in de lucht blijven en hebben een veel betere kwaliteit. Het zal niet lang meer duren tot ook deze door de politie gebruikt kunnen worden. Het is wachten op het personeel dat daarvoor getrained moet worden.

Documenten