door Rejo Zenger

Nieuwste type drone van Defensie nu ook ingezet door politie

Het nieuwste type drone van de landmacht wordt sinds vorig jaar ook door de politie boven Nederland ingezet. De nieuwe drones kunnen veel langer in de lucht blijven én hebben een betere beeldkwaliteit.

De ScanEagle is al even in gebruik bij de landmacht en heeft een daglicht- of infraroodcamera aan boord. De beeldkwaliteit van deze drones is zonder twijfel beter dan die van de Raven. Ook niet onbelangrijk is dat de ScanEagle tot 17 uur in de lucht kan blijven – de Raven moet na een uurtje weer landen. De inzet van de nieuwe drones boven Nederland liet even op zich wachten omdat het personeel hiervoor eerst getraind moest worden. Hoewel voor 2014 voorzien, lijkt de eerste vlucht voor de politie dus pas in 2016 te hebben plaatsgevonden.1

In het verleden maakte de politie wel vaker gebruik van de drones van het leger. Die drones werden ingezet voor het vinden van een vermiste schaatser, het bestrijden van inbraken in woningen en ten behoeve van crowd management. In eerste instantie was de politie razend enthousiast over de onbemande vliegtuigen van het type Raven. Uit het papierwerk rondom de inzetten blijkt dat politie in 2012 elke derde dag met zo’n drone ergens boven Nederland mocht vliegen. Dat bleek niet bepaald effectief: “Bij nacht blijft het moeilijk om signalementen te zien. Dus je gaat reageren op alle personen welke je ziet lopen.”

Die drones werden ook met enige regelmaat aan de grond gehouden na technische mankementen of crashes. In april 2012 botste een drone van het type Raven tegen een havenkraan in Rotterdam, minder dan een jaar later crashten “rond de vijf” Raven’s als gevolg van een technisch mankement aan de staart. Nu de politie met de nieuwe drones van het leger boven Nederland mag vliegen is te hopen dat deze drones betrouwbaarder zijn: de Raven vliegt op een electromotor, de ScanEagle gebruikt kerosine als brandstof. Een crash boven zee of in een woestijn is daarmee wezenlijk anders dan een crash boven een stad.

Documenten


  1. Het overzicht van de civiele inzetten van de drones van Defensie boven Nederland in 2016, werd openbaar gemaakt na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur door Freedom Inc.